Lær med P. Christensen

Hvad betyder advarselslamperne
i din bil?

Måske har du også prøvet, at en lampe pludselig begynder at lyse i dit instrumentbræt? Mange bilejere bliver nervøse, når en rød eller gul lampe lyser, for hvad betyder den, hvornår skal du standse bilen, og hvornår kan du køre videre? 

Advarselslamperne er en måde din bil prøver at kommunikere på. Bilen prøver at fortælle dig, at der er noget galt i et af systemerne – og det gør den ved at lyse med en af lamperne. Ved du ikke, hvad de forskellige lamper betyder, kan
det være yderst ubehageligt og skræmmende. Er det en alvorlig fejl? Kan jeg køre videre?

Advarselslamperne varierer efter mærke og model, men alle biler har ens advarselslamper, når det gælder motor og bremser, da det oftest er meget alvorlige fejl, som du skal reagere på med det samme. Dertil kan de andre ikoner variere. I din bils instruktionsbog kan du se alle de forskellige lamper, som din bil kan vise – og på den måde ved du præcist, hvad de forskellige advarselslamper betyder i netop din bil. De nyere biler med en skærm i instrumentbrættet, kan også forklare med tekst, hvad der er galt.

Vi har lavet en oversigt over de vigtigste og mest gængse advarselslamper. Vi har inddelt dem i farverne; rød, gul/orange og grøn/blå – ligesom de bliver vist i dit instrumentbræt, så du altid ved, hvordan du skal reagere. Vi er helt sikre på, at du kan genkende nogle af dem.

Er du alligevel i tvivl, så sidder vi klar på telefonen: +45 70 202 203.

Rød - advarselslampe

Lyser en rød lampe i instrumentbrættet, skal bilen stoppes, og motoren slukkes med det samme. En rød lampe indikerer en alvorlig fejl, der kræver kontakt til værksted eller vejhjælp.

Hvis olielampen eller kølervæskelampen lyser, behøver du ikke at ringe til autohjælp eller værkstedet med det samme. Du kan selv påfylde væskerne, men det bør gøres hurtigt for at undgå skader på motoren.

Gul - advarselslampe

En gul lampe er en mindre fejl, men stadig en fejl, der kræver handling, da den kan føre til større fejl på sigt. Du kan fortsætte med at køre, men det anbefales at booke en tid på værkstedet hurtigst muligt.

Hvis motorlampen lyser, skal den behandles som en rød lampe, hvilket kræver øjeblikkelig handling, da det kan være en alvorlig fejl.

Grøn og blå - advarselslampe

En grøn eller blå lampe er normalt ikke en “farlig” lampe, men skal mere ses som praktisk information. Det kan f.eks. være, at din bil informerer dig om, at fjernlyset er tændt, eller at du skal være opmærksom på glatte veje.

De grønne og blå lamper er derfor ikke nødvendigvis advarselslamper, som du skal reagere på.

Røde advarselslamper

Olielampe, rød - advarselslampe

Rød olielampe

Den røde olielampe kan enten betyde, at olietrykket er for lavt, at bilen mangler olie, eller at olien ikke pumpes rundt. Som regel skyldes den røde olielampe at bilen mangler olie.

Fejl på bremserne - advarselslampe

Fejl på bremserne

Den røde advarselslampe med et udråbstegn kan indikere forskellige bremsesystemfejl. Hvis du har en elektrisk håndbremse, vil lampen have et 'P' i stedet.

Kølervæske - advarselslampe

Kølervæske

Det røde termometer betyder, at motoren enten er for varm, der er for lidt kølervæske, eller at motoren ikke køler, som den skal. En for varm motor er ikke godt og kan give store skader.

Batterilampe - advarselslampe

Batterilampe

Den røde batterilampe er et tegn på, at der er en fejl med strømforsyningen - dvs. at batteriet trækker strøm, men uden at det bliver opladt (lampen vises kun hos EV eller PHEV).

Sele - advarselslampe

Sikkerhedssele alarm

Lampen lyser for at indikere, at der sidder en på et sæde, som ikke har påført sig sin sikkerhedssele. I nogle biler vil lampen også aktivere en lyd, som først stopper, når selen er låst.

Døralarm - advarselslampe

Døralarm

Den røde lampe med åbne døre og/eller bagagerum viser, at der er en eller flere døre, som ikke er lukket korrekt. Den kan også betyde, at motorhjelmen ikke er blevet lukket ordentligt.

Generel fejl - advarselslampe

Generel advarsel

Trekanten med et udråbstegn er et generelt symbol. Lampen varierer fra bil til bil, men indikerer oftest en mindre fejl. Vises der ikke en tekst, bør du kontakte dit værksted for fejlsøgning.

Airbag - advarselslampe

Airbag

Lyser airbag-lampen, kan det betyde, at der er en fejl i bilens airbag eller i selestrammersystemet. Lampen lyser også i nogle tilfælde, hvis der er placeret en autostol på forsædet.

Advarselslampe - håndbremse

Håndbremse

Hvis lampen for håndbremsen lyser, betyder det, at din parkeringsbremse er aktiveret. Dette er særligt vigtigt at være opmærksom på, før du begynder at køre.

Døralarm - advarselslampe

Døralarm

Den røde lampe med åbne døre og/eller bagagerum viser, at der er en eller flere døre, som ikke er lukket korrekt. Den kan også betyde, at motorhjelmen ikke er blevet lukket ordentligt.

Generel fejl - advarselslampe

Generel advarsel

Trekanten med et udråbstegn er et generelt symbol. Lampen varierer fra bil til bil, men indikerer oftest en mindre fejl. Vises der ikke en tekst, bør du kontakte dit værksted for fejlsøgning.

Airbag - advarselslampe

Airbag

Lyser airbag-lampen, kan det betyde, at der er en fejl i bilens airbag eller i selestrammersystemet. Lampen lyser også i nogle tilfælde, hvis der er placeret en autostol på forsædet.

Gule advarselslamper

Brændstof - advarselslampe

Lavt brændstof

Brændstofpumpen betyder, at du bør finde en tankstation hurtigst muligt, da tanken er ved at være tom. Det er forskelligt fra bil til bil, men som regel kan du køre ca. 50 km.

Olielampe - advarselslampe

Gul olielampe

Den gule olielampe ses oftest i ældre biler, og den er en indikator for, at oliestanden er for lav. Tjek oliestanden på din bil (motoren skal være slukket). Hvis bilen mangler olie, fyld op til 'max'.

Partikelfilter - advarselslampe

Partikelfilter

Dette symbol findes kun i dieselbiler, og den gule firkant med prikker betyder, at partikelfilteret ikke fungerer optimalt og trænger til at blive renset. En dieselbil har ikke godt af korte ture.

Tågelygte - advarselslampe

Tågelys, bag

Lampen med et gult lys med bølgede streger betyder, at tågelygten, bag er tændt. Er vejrforholdene gode, og er der ingen tåge, skal tågelygterne være slukket.

EPS - advarselslampe

EPS

EPS betyder, at anti-spin-funktionen er slået til, og systemet forhindrer bilen i at miste grebet eller glide, især i dårligt vejr. Hvis lampen lyser konstant, er EPS'en blevet deaktiveret.

ABS - advarselslampe

ABS

ABS betyder, at bremsesystemet ikke virker optimalt. ABS-systemet sørger for, at du kan bremse helt i bund, men uden at blokere for hjulene. Lyser lampen, skal du kontakte dit værksted.

Dæktryk - advarselslampe

Lavt dæktryk

Den gule lampe viser, at der er sket en ændring i dæktrykket. Det er normalt efter et dækskifte, eller hvis et dæk har for lavt tryk. Har du lige fået skiftet dæk, kan du selv nulstille dæktrykket.

Generel motorfejl - advarselslampe

Generel motorfejl

Denne lampe indikerer, at der er en generel fejl i motoren, og du bør få bilen tjekket på et værksted. Fejlen kan påføre en større skade, hvis du venter for lang tid med at få kontaktet værkstedet.

Motor opvarmes - advarselslampe

Motor opvarmes

Lampen kommer frem, når du tænder for tændingen, og er et symbol på, at motoren er ved at varme op. En dieselmotor skal nemlig varmes op, før du kan starte bilen.

Sprinklervæske - advarselslampe

Sprinklervæske

Lampen betyder, at bilen mangler sprinklervæske. Det er vigtigt at have sprinklervæske på bilen, da en beskidt for- og bagrude kan forringe sigtbarheden.

Grønne advarselslamper

Fjernlys - advarselslampe

Fjernlys

Lampen er blot for at minde dig om, at fjernlyset (også kaldet "det lange lys") er tændt. Fjernlyset bør kun være aktiveret, når det er meget mørkt og ingen foran- eller modkørende.

Nærlys - advarselslampe

Nærlys

Denne lampe viser, at nærlyset/kørelyset er aktiveret. De fleste nyere biler er udstyret med automatisk DRL-lys, hvor lyset selv tænder forlygterne i mørke.

Vognbane - advarselslampe

Vognbaneassistent

Hvis vognbaneassistent-lampen lyser, betyder det, at bilen er på vej ud af vejbanen. Er bilen uhensigtsmæssigt på vej ud af banen, kan systemet tage over og justere bilen tilbage til vejbanen.

Temperatur - advarselslampe

Lav temperatur udendørs

Det blå snefnug advarer dig om, at temperaturen udenfor er ved at nå frysepunktet (under 4 grader), og at der er risiko for glatte veje og et forringet vejgreb.

Relaterede indlæg

Scroll to Top

Periodiske udfordringer med vores hovednummer: 70 202 203

Vi oplever udfordringer hos vores teleudbyder. Kontakt en medarbejder direkte på nedenstående links