Lær med P. Christensen

Hvilke lademuligheder findes der?

I en tid, hvor bæredygtighed og grøn energi er i fokus, er elbiler blevet et populært valg for mange. En af de primære overvejelser ved overgangen til elbiler er de forskellige muligheder for opladning af ens elbil. I dette indlæg vil vi dykke ned i de forskellige lademuligheder, der findes for elbiler for at hjælpe dig med at træffe det bedste valg.

Hvilke lademuligheder findes der?

Der er fire overordnet måder at oplade en elbil på; hjemmeladning, offentlig ladning, lynladning og ladning med almindelig stikkontakt – også kendt som ‘mormor’-ladning.

  1. Hjemmeladning
  2. Offentlig ladning
  3. Lynladning
  4. ‘Mormor’-ladning (ladning med stikkontakt)

Hjemmeladning

Hjemmeladning er den mest praktiske og økonomiske måde at lade din elbil på, da du kan gøre det i dit eget hjem og om natten, når prisen er lavest. Du slipper også for at køre forgæves til en offentlig ladestation. Ønsker du at lade din elbil hjemme, kræver det, at du får installeret en ladestander. Installationen skal gøres af en kvalificeret elektriker for at sikre sikker og effektiv drift.

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør eje eller leje en hjemme ladestander, så kan du læse mere om det i dette indlæg: Bør jeg eje eller leje min ladestander?

Offentlig ladning

Hvis du bor i en lejlighed eller ikke har en ladestander hjemme, er de offentlige ladestationer et godt alternativ. De offentlige ladestationer er oftest placeret på parkeringspladser i byen, ved indkøbscentre eller langs motorveje. Nogle offentlige ladestationer er gratis f.eks. hos indkøbscentre, mens andre kræver betaling. Der er også mulighed for at abonnere på en ladetjeneste og få adgang til deres netværk af ladestationer mod en månedlig betaling. Her vil du have mulighed for at se, hvor de offentlige standere er placeret, og om de er optaget eller klar til at lade.

Lynladning

Lynladstationer er en tredje mulighed, der giver dig mulighed for at lade din elbil hurtigt op, men disse stationer kan være dyrere end almindelig ladning. Det anbefales kun at bruge lynladestationer, når du er på længere køreture og har behov for hurtigopladning.

En lynladestation leverer strøm til elbiler med en betydelig højere hastighed sammenlignet med de traditionelle offentlige ladestationer eller hjemmeladere. Disse stationer opererer typisk ved højere spændinger, og de kan oplade en elbil op til 80% på omkring 30 minutter – afhængig af batteriets kapacitet og bilens specifikke egenskaber. Det er vigtigt at bemærke, at kontinuerlig brug af lynladestationer kan forkorte batteriets levetid over tid.

Lynladestationer er primært placeret på strategiske steder langs hoved- og motorveje for at give elbilejere mulighed for at “tanke” hurtigt under længere køreture. Du kan også finde dem i større byer, på indkøbscentre og i nogle parkeringshuse. Der findes forskellige online kort og apps, der kan bruges til at finde den nærmeste lynladestation.

'Mormor'-ladning - ladning med stikkontakt

‘Mormor’-ladning er en populær betegnelse for den type opladning, hvor du bruger en almindelig stikkontakt, som du vil finde i ethvert hjem (herunder “mormors hus”). 

Det er en nem og overkommelig måde at lade din elbil på, men det er vigtigt at bemærke, at opladningshastigheden er betydeligt langsommere sammenlignet med de tidligere nævnte metoder. Selvom det kan tage længere tid at lade din elbil fuldt op, kan mormorladning være en praktisk løsning, hvis du eksempelvis overnatter hos venner, familie eller i sommerhus, og der ikke er en dedikeret ladestander til elbiler.

Det er dog vigtigt at sikre sig, at det elektriske system i hjemmet kan håndtere den ekstra belastning, da langvarig opladning kan resultere i overophedning af systemet. Derudover er det værd at huske, at mormorladning skal ses som en nødløsning, og den primære ladning bør foregå ved dedikerede ladestandere.

Hvad er Vehicle-to-Load (V2L)?

Med Vehicle-to-Load (V2L) har elbiler nu mulighed for at fungere som mobile strømkilder. Ved hjælp af V2L-teknologien kan en elbil levere elektricitet til eksterne enheder som bærbare computere, mobiltelefoner, køleskabe og endda til ens eget hjem.

V2L fungerer ved at trække elektricitet fra bilens batteri og konvertere det til en form, der kan bruges af almindelige elektriske enheder, typisk 110 eller 220 volt vekselstrøm. Det kan være særligt nyttigt i nødsituationer, hvor strømforsyningen er nede, eller i situationer hvor adgangen til traditionelle strømkilder er begrænset, som f.eks. camping eller fjernarbejde.

V2L er bl.a. muligt med Hongqi E-HS9.

Kontakt os

Ønsker du at vide mere om en bestemt model? Så udfyld nedenstående formular.
Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hvad ønsker du?

  • Dine oplysninger

Relaterede indlæg

Scroll to Top