Lær med P. Christensen

Værd at vide om opladning

At købe en elbil er ikke kun en beslutning om, hvilken bil du vil have, men også om hvordan du vil lade den op. I den forbindelse findes der flere forskellige muligheder og begreber, du bør lære at kende. I dette indlæg vil vi gå igennem alt, hvad du bør vide om opladning af en elbil. Hvis du er ny på området til eller ønsker at søge mere information, før du køber en elbil, er dette indlæg for dig.

Fire hurtige ladebegreber

For at få succes med at oplade din elbil er det vigtigt at forstå de mest almindelige termer for opladning:

 1. Ladetid: Hvor lang tid det tager at lade din elbil op. Det afhænger af bilens batterikapacitet og ladestationens kapacitet. 
 2. Ladestyrke: Ladestationers evne til at levere AC- eller DC-strøm.
 3. Ladestik: Det, der gør det muligt for elbilen at modtage strøm fra ladestanderen. 
 4. Lademetode: De muligheder du har for at lade din elbil op f.eks. hjemmeladning.

Hvilke lademuligheder findes der?

Der er fire overordnet måder at oplade en elbil på: hjemmeladning, offentlig ladning, lynladning og ladning med almindelig stikkontakt – også kendt som ‘Mormor’-ladning.

 1. Hjemmeladning
 2. Offentlig ladning
 3. Lynladning
 4. ‘Mormor’-ladning (ladning med stikkontakt)

Læs mere om de forskellige lademetoder i indlægget: Hvilke lademuligheder findes der?

Med eller uden abonnment

Når du ejer en elbil, kan du vælge at lade den med eller uden abonnement. Hvis du vælger at lade uden et abonnement, betaler du typisk pr. kWh, som du bruger på ladestationen. Det kan være en god løsning, hvis du kun lejlighedsvis har brug for offentlig ladning.

Hvis du derimod ofte bruger offentlige ladestationer, kan det være en god idé at have et abonnement. Med et abonnement betaler du en fast månedlig pris for at bruge en bestemt mængde energi. Det giver dig bedre kontrol over dine opladningsomkostninger, og du behøver ikke bekymre dig om eventuelle prisstigninger pr. kWh. Det er vigtigt, at du tjekker vilkårene for dit abonnement, eftersom nogle udbydere har begrænsninger for, hvor meget du kan oplade til den faste pris.

Hos P. Christensen samarbejder vi med Looad og Clever. Du kan læse mere om samarbejdet med Looad her, eller du kan blive klogere på Clevers ladeløsninger ved at følge dette link.

Hvilke typer af ladestik findes der?

Der findes forskellige typer af ladestik. De mest almindelige ladestik er Type 1, Type 2 og CSS (Combined Charging System). 

 1. Type 1: Er mest udbredt i USA og Asien og bruges oftest til hjemmeladning. Det understøtter 1-faseladning op til 7,4 kW.
 2. Type 2: Er det mest almindelige ladestik i Europa, som understøtter både 1- og 3-faseladning, hvilket betyder, at det kan bruges til både langsom og hurtig ladning. Type 2-stik kan levere op til 43 kW afhængigt af ladestanderen og bilens opladningssytem.
 3. CSS (Combined Charging System): Er en videreudvikling af Type 2-stikket, og det er blevet standarden for lynladning i Europa. Det kombinerer Type 2-stikket med to ekstra stik til DC-ladning og kan levere op til 350 kW. De fleste nye elbiler i Europa kommer med et CSS-stik som standard. 

Det er vigtigt, at undersøge hvilken type ladestik din elbil bruger, da det kan påvirke hvor og hvor hurtigt du kan lade. De fleste elbiler i dag kommer dog med et kabel til Type 2-stik, hvor det vil være muligt at tilkøbe et CSS-stik.

Vi har lavet en elbils-ordbog med de væsentligste termer inden for elbils-universet, som du finder her: Ordbog: Kend dine el-begreber.

Type 1 og Type 2 ladestik
Illustration af Type 1- og Type 2-ladestik.

Vælg det, der fungerer bedst for dig

For at lade din elbil korrekt kan du anvende disse tips og tricks, som hjælper dig med at navigere i elbilernes verden. Hold styr på dine opladningsbehov og sørg for at have adgang til en pålidelig opladningsstation. Opladning af din elbil kan være en bekymring for mange nye elbils-ejere, men bare rolig! Det behøver ikke at være svært.

Ved at sætte dig ind i de forskellige lade-, abonnementsmuligheder og ladestik, kan du finde den løsning, der passer bedst til dine behov og budget. Og husk, altid at undersøge markedet for flere udbydere og sammenligne priser, så du er sikker på at få den bedste løsning til din elbil. 

Vi vil gerne hjælpe dig med at finde den helt rigtige løsning for dig og din elbil, så tøv endelig ikke med at række ud til en af vores bilrådgivere eller sving forbi din lokale P. Christensen til en kop kaffe.

Kontakt os

Ønsker du at vide mere om en bestemt model? Så udfyld nedenstående formular.
Så kontakter vi dig hurtigst muligt.

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hvad ønsker du?

 • Dine oplysninger

Relaterede indlæg

Scroll to Top

Periodiske udfordringer med vores hovednummer: 70 202 203

Vi oplever udfordringer hos vores teleudbyder. Kontakt en medarbejder direkte på nedenstående links